Fråga Klimatpsykologerna

Har du en fråga till Klimatpsykologerna om något som rör klimatångest, psykologin bakom hur vi reagerar på och agerar i klimatkrisen - eller något annat?

Skicka ett mail till kontakt@klimatpsykologerna.se, så svarar vi!

 

SVAR: Det vi inte vill hamna i är skuldbeläggande eller press som blir så jobbig att personen distanserar sig mentalt från både dig och sakfrågan. Om det händer är ju risken att hen bryr sig ännu mindre nästa gång hen bestämmer sig för att flygpendla till ett extraknäck i Hanoi. Samtidigt känns det inte så effektivt att bara ignorera, då förändras varken normen eller personen. Om du har en chans att påverka någon avgörs av hur nära du står personen i relation och ideologi. Fråga dig först:
tycker hen om mig?
litar hen på mig i andra frågor?
Om svaren på minst en av de här frågorna är ja, gå vidare. Var alltid vänlig. Fråga hur det kommer sig att hen gjorde det valet. Och sedan det viktigaste steget: LYSSNA. Ställ följdfrågor. Glöm idén om att du ska få henom att ändra sig på stubben och boka av sin kvällskurs i vietnamesiska. Ditt jobb är framför allt att förstå exakt varför hen gjorde sitt val. Inget mer. Har man kommit såhär långt är det väldigt bra. Om personen visar nyfikenhet kring ditt eget val kan du berätta om det. På det här sättet har vi lyft frågan från något helt neutralt, till något man stannar upp och funderar över. I bästa fall blir det ett bra möte som förbättrar er relation, och du kan använda det du lärde dig när du jobbar med det storskaliga. 
Jag måste tillägga att jag känner igen mig väldigt mycket i frågan, och att den här taktiken jag just beskrev är bra i teorin men ganska klurig att få till i praktiken. Men det finns ju tyvärr ganska gott om tillfällen att öva. Lycka till! /Kali

42453326_311128149681662_7886180041359360000_n.jpg
42399766_584206738663455_3164073772416237568_n.jpg

SVAR: Hej! 
Kali här. Jag är miljöaktivisten som har skaffat barn! Det är förstås nödvändigt att begränsa befolkningen. Enligt project drawdown är utbildning av kvinnor på plats 6 och familjeplanering på plats 7 över listan på de 100 viktigaste åtgärderna för klimatet. 225 miljoner kvinnor som vill välja om och när de vill bli gravida saknar preventivmedel, och resultatet är 74 miljoner oavsiktliga graviditeter per år. Anledningen till att vi tror att det är vi själva som måste lösa sådana här problem är att vi har för vana att lägga skuld och ansvar på oss själva, snarare än politiker och företag som egentligen sitter på den största makten i klimatfrågan. Jag tror att det överdrivna individansvaret beror på att vi gillar att känna att vi har kontroll över något. Men i praktiken är avhållsamhet och konsumentmakt en teoretisk idé som gör att några få lever med en massa skuld, men inte ger tillräckligt snabba resultat i praktiken (det är ju så mycket andra normer och reklam som konkurrerar med miljövärderingarna). Alltså: den som verkligen vill göra något för att minska världsbefolkningen och rädda klimatet, har mer att göra än att operera bort sina egna reproduktionsorgan. Angående den osäkra framtiden för barnen så resonerar jag såhär: bara för att det kommer att bli hårdare för våra barn att växa upp, än vi hade det när vi var små, betyder det inte att framtida liv kommer att bli meningslösa. Att vi bor i just Sverige gör det inte omöjligt att ställa om från den ohållbara livsstilen. Vi har resurserna och kunskapen för att klara det. Och att få barn kan bli ett skäl att kämpa hårdare för just det. Mitt främsta föräldrafokus är att visa mitt barn allt jag bara kan om kärlek och omtanke, till människor och naturen. Jag hoppas att han kommer att bli en av de framtida krafter som ska bygga upp en hållbar värld. Det kan lika gärna bli så att han, på grund av miljöproblemen, inte ens kommer att bli så gammal att han behöver tänka på den här frågan. Men då har vi i alla fall älskat och levt. <3