Klimatpsykologiskolan, Del 3

IMG_6419.JPG

Det kommer fler och fler rapporter om hur stora klimatförändringarna är och hur mycket de håller på att förändra världen. Du vet att vi behöver ställa om, men samtidigt känns det oerhört jobbigt när det snackas om att vi kommer behöva göra avkall på en massa saker som ju får vardagen att gå ihop. Som att vi ska gå tillbaka i utvecklingen, finns det nån som egentligen vill det?

Vi människor är vad som brukar kallas för “förlustaversiva”, det vill säga att vi inte tycker om att bli av med eller behöva offra saker. Och när någon hotar med att ta saker och ting ifrån oss blir vi väldigt avvaktande och mindre benägna att göra förändringar. Klimathotet pratas ibland om som ett hot som kommer att innebära en massa uppoffringar: sänkt levnadsstandard, mindre möjlighet att resa och konsumera. Allt som triggar vår förlustaversion.

KNEP: För att komma runt vår förlustaversion behöver vi vända på perspektiven och istället titta på vad en hållbar omställning faktiskt ger oss. Som mer motion med ökad cykling, mer tid med nära och kära, mer tid till reflektion på långa tågresor, mer växtlighet i städerna, mer lugn med en minskad biltrafik.

UTMANING: Skriv en lista (gör det direkt!) på hur en fossilfri värld skulle berika ditt liv.