Klimatpsykologiskolan, Del 4

IMG_6467.JPG

Det är en vanlig dag och livet rullar som vanligt på i 130. Det är lämning och jobb och hämtning och handling och matlagning och städning och disk. På morgonen ska du bestämma barnens kläder, på jobbet ska du fatta viktiga beslut, i affären ska du fatta beslut om vad ni ska äta till middag, på kvällen bestämma om hur mycket skärmtid som är okej. Att mitt i detta vardagshjul också orka fatta miljövänliga beslut känns stört på omöjligt. 
Varje gång vi behöver göra ett val så kostar det oss lite energi. Och behöver vi varje dag fatta väldigt många beslut kommer vi till slut att drabbas av så kallad beslutströtthet som får oss att känna att det är ohanterligt att ge sig in och fatta beslut inom nya områden. Vilket kan innebära att den miljövänliga maten får ge vika för den välkända nötfärsen. .

KNEP: När det gäller att leva hållbart är vissa beslut viktigare än andra. Att till exempel sopsortera är viktigt, men effekten är långt ifrån lika stor som att avstå en flygresa. För att undvika beslutströtthet, fatta ETT stort miljöbeslut, snarare än flera små. Stora beslut är t ex: minska flygande, minska bilkörande, äta plantbaserat, byta till miljömärkt el.

UTMANING: Om du länge tänkt på att vilja leva mer hållbart men inte riktigt fått till det än, se till att fatta ETT till beslut som bidrar till en mer hållbar planet. Om du tvärtom redan fattat de där stora besluten och gjort de förändringarna, tillåt dig att då och då strunta i någon av de mindre grejerna. .