Hur ändrar vi det här?

En föreläsare jag hade en gång på psykologprogrammet sa klokt: "Om vi har en rabatt med massa ogräs så räcker det inte med att rensa bort ogräset för att fina blommor ska börja växa. Vi måste också plantera nytt när vi rensar bort det oönskade." 

Likadant är det med att göra förändringar för att leva ett mer hållbart liv; vi behöver hålla lika mycket fokus på vad vi bör göra som på vad vi inte bör göra. Kom ihåg att vi människor är förlustaversiva och därför blir mer benägna att göra förändringar om de upplevs vara förknippade med vinster och belöningar för oss. Om du läst under fliken "Varför gör vi inget?" har du troligen redan ganska så bra koll på vad det är som ställer till det för oss, men också vad som kan hjälpa oss att agera. Nu är det dags för just det, att skrida till handling!  

Här finner du fakta, teorier och tips på hur du kan göra miljövänliga livsstilsförändringar, hantera din klimatångest och bidra till att påverka andra att bli mer miljövänliga. Klimatkrisen är ingenting som enskilda individer har makt att ändra - men om tillräckligt många individer börjar förändra hur de lever och konsumerar, vad de pratar om med varandra, vad de efterfrågar i media och politiken, då kommer vi också till slut att börja förändra på riktigt. Vi är alla små droppar i ett stort hav - men havet är också inget annat än enskilda droppar. 

teväxt.jpg

Livsstilsförändringar

Hur gärna vi än både vill ha kakan och äta den går det inte att komma runt att vi måste göra förändringar i hur vi lever om vi ska kunna göra skillnad i klimatkrisen. Och det behöver inte innebära att sluta leva, att leva ett tråkigt eller meningslöst liv - tvärtom.  

Hantera Klimatångest

Att tänka på klimatkrisen är läskigt och kan göra oss rädda. När vi blir rädda reagerar vi ofta med att vilja undvika - det är kroppens och hjärnans sätt att skydda oss från faror. Men hur gör vi med faror som inte försvinner för att vi undviker dem? Istället för att undvika bort klimatångest behöver vi lära oss att hantera den - samtidigt som vi agerar. 

giraffer.jpg

Påverka andra

Hur jag än vrider och vänder på allt som har med klimatkrisen, min egen och andras del i det så landar jag tillbaka i samma slutsats: vi måste bli fler. Fler som bryr oss, fler som agerar, fler som pratar, fler som höjer rösterna. Vi måste måste påverka andra och organisera oss för att lösa det här.