Hur hanterar man folk som är passiva?

FRÅGA: Hej! Jag har en knepig fråga till frågestunden! 
Hur hanterar en sin familj om dom är sånna som skiter fullständigt i sin klimatpåverkan? Jag har försökt att tipsa om enkla grejer, som att cykla te affärn o att äta mer veganskt, men dom blir sura o vill inte att jag ska komma o styra o ställa. Tycker att jag överdriver. Dom väntar på att en högre makt ska komma o lösa allt. 

SVAR: Åh, det här är verkligen en otroligt frustrerande situation som jag tror att många känner igen sig i på något plan. Det viktigaste problemet här, är inte hur din familj beter sig utan hur du själv lever. Om du känner dig ensam eller väldigt frustrerad kommer du själv att må dåligt, och det är slöseri på din energi. Du är en av de som är här för att vara med och förändra alltihop, så din energi och dina bidrag behövs. Men saken är den att många människor kommer att envisas med att förneka miljöproblemen eller sitt eget ansvar. Förnekelse av fakta eller ansvar är en jättevanlig strategi för att hantera klimatångest, och det är svårt att ändra på det. Vägen fram här är alltså inte att kämpa med/mot din familj. Det är bättre att gå bakvägen och försöka få till ett samhälle där det alla individuella val är hållbara, så att det inte är upp till var och en att hantera allt detta. För att du ska stå ut med din familj under tiden är det viktigt att du har andra sammanhang där folk är mer på din linje. Då fyller du på med stöd och uppmuntran så att det blir enklare att hantera när de inte lever hållbart. /Kali