Ska man ha ångest över att handla på Second Hand?

FRÅGA: Hur mycket köpångest ska jag ha över att handla begagnat på tradera? Konsumtionshets och en massa transporter kors och tvärs över landet kan väl inte vara bra? Men second hand är väl ändå bättre? Ska jag bli ännu hårdare mot mig själv?

SVAR: Att räkna på transporterna lämnar vi åt någon hållbarhetsinriktad ingenjör eller liknande. Här kommer ett svar kring den psykologiska aspekten avfrågan! 

Vi ställs hela tiden inför sådana här avvägningar. Vi vill att bli bättre och kanske mer asketiska för att lindra klimatångest. Men om man samlar alla sådana här små val vi hela tiden måste göra, blir bilden överväldigande och nästan kaotisk. Typ ingen orkar hålla koll på allt och välja rätt och perfekt hela tiden. Risken är att om du tänker att du ska vara riktigt hård mot dig själv och inte köpa något mer på Tradera, kanske du undviker att sätta dig in i jordbruksfrågor för att du inte orkar med ännu ett fält att prestera på. Eller kompenserar duktigheten med lite unn på något annat. Men hela problemet är egentligen att allt är fel uppbyggt från början. Det är ett systemfel, fast skulden hamnar på dig och du vill bli hårdare och hårdare mot dig själv. Samtidigt som en annan del av dig vill ha skoj och njuta. Vi borde kanske egentligen fråga oss: hur kan vi skapa ett system som är maximalt njutbart och samtidigt hållbart?
Som tur är verkar de båda gå väl ihop. Folk som har mycket pengar och konsumerar mer, njuter inte lika mycket av en chokladpralin. För de kan köpa en till när som helst. När vi shoppar ser vi mer annonser, och då förstärks värderingen inom oss att det är härligt med grejer och shopping. Sex och gos (som ju är väldigt miljövänligt) ger mycket mer lycka än att till exempel se på TV eller shoppa. Folk som släpper ut mycket CO2 är däremot inte lyckligare. Så fråga dig inte hur du kan bli hårdare mot dig själv, utan hur du vill leva ditt liv och vilka olika sätt det finns att njuta. Sedan fyller du livet med det som går i linje med både njutning och din omtanke om planeten. /Kali