Är det okej att skaffa barn?

Svar: Kali här. Jag är miljöaktivisten som har skaffat barn! Det är förstås nödvändigt att begränsa befolkningen. Enligt project drawdown är utbildning av kvinnor på plats 6 och familjeplanering på plats 7 över listan på de 100 viktigaste åtgärderna för klimatet. 225 miljoner kvinnor som vill välja om och när de vill bli gravida saknar preventivmedel, och resultatet är 74 miljoner oavsiktliga graviditeter per år. Anledningen till att vi tror att det är vi själva som måste lösa sådana här problem är att vi har för vana att lägga skuld och ansvar på oss själva, snarare än politiker och företag som egentligen sitter på den största makten i klimatfrågan. Jag tror att det överdrivna individansvaret beror på att vi gillar att känna att vi har kontroll över något. Men i praktiken är avhållsamhet och konsumentmakt en teoretisk idé som gör att några få lever med en massa skuld, men inte ger tillräckligt snabba resultat i praktiken (det är ju så mycket andra normer och reklam som konkurrerar med miljövärderingarna). Alltså: den som verkligen vill göra något för att minska världsbefolkningen och rädda klimatet, har mer att göra än att operera bort sina egna reproduktionsorgan. Angående den osäkra framtiden för barnen så resonerar jag såhär: bara för att det kommer att bli hårdare för våra barn att växa upp, än vi hade det när vi var små, betyder det inte att framtida liv kommer att bli meningslösa. Att vi bor i just Sverige gör det inte omöjligt att ställa om från den ohållbara livsstilen. Vi har resurserna och kunskapen för att klara det. Och att få barn kan bli ett skäl att kämpa hårdare för just det. Mitt främsta föräldrafokus är att visa mitt barn allt jag bara kan om kärlek och omtanke, till människor och naturen. Jag hoppas att han kommer att bli en av de framtida krafter som ska bygga upp en hållbar värld. Det kan lika gärna bli så att han, på grund av miljöproblemen, inte ens kommer att bli så gammal att han behöver tänka på den här frågan. Men då har vi i alla fall älskat och levt. <3